Top Menü

28 Nisan 2015 Salı

Google arama ipuçları

İlk blog yazısında size "Google'a sorun" diye yazmıştım. Bu seferde Google arama ipuçları yada kolaylıklarından bahsedelim. Google'a soru sormanın en verimli metodları aşağıda kısa bir liste halinde.

  • Örneğin yapacak bir şey mi arıyorsunuz? O zaman Google arama kutusuna film adını veya film yazarak bulunduğunuz bölgedeki sinemalarda oynayan filmleri, gösterim zamanlarını ve sinemanın adresini öğrenin. Hemen denemek için burayı tıklayınız. Nasıl, etkileyici değil mi?
  • Tüm dünyadan haberleri öğrenmek için ise herhangi bir konuya göre arama yapıp panelin üst kısmında "Haberler" sekmesini tıkladığınızda tüm dünyadaki kaynaklardan haber sonuçlarını alabilirsiniz. En son deprem haberleri için tıklayınız.
  • Alışveriş veya ürün fiyat karşılaştırması yapmak istiyorsanız sonuçlar sayfasındaki "Alışveriş" bağlantısını kullanabileceğiniz gibi aradığınız ürünün marka ve/veya modelini yazarak muhtelif sitelerdeki fiyatlarına ulaşabilirsiniz. Asus notebook almayı düşünüyorsanız fiyat karşılaştırması için tıklayınız.
  • Okumaya meraklı iseniz arama sonuçları panelinin sol tarafında "kitaplar"ı seçerek telif hakkı süresi geçmiş eserlerin tam metinlerini ücretsiz okuyabilirsiniz. Örneğin "Moby Dick".
  • Gerçi hava durumu cep telefonlarına geliyor ama daha detaylı bir hava durumu için arama kutusuna weather izmit yazarak bir arama yapabilir ve sıcaklık, yağış ve rüzgar durumu ile 8 günlük hava sıcaklığı bilgilerini alabilirsiniz. İşte burada.
  • Dünyanın bir ucunda arkadaşınız var ve uyanık mı yada olduğu yerde saati öğrenmek istiyorsanız, time japonya yazıp saat bilgilerini alabilirsiniz. Şu anda Japonya'da saat kaç acaba? 
  • Japonya'daki arkadaşınızla konuştunuz, birde baktınız ki kendisini çok özlemişsiniz, bir uçağa atlayıp gideyim dediniz. Ama İstanbul'dan Tokyo'ya uçak saat kaçta kalkıyor acaba? Google'a sorabilirsiniz. İşte İstanbul - Tokyo seferleri, uçuş süreleri, aktarma durumu ve aktarma yerleri ve hava yolu firmalarının adları, bir tık ötede. 
  • Herhangi bir konumu haritada görmek için şehir adını yazıp, ardından [map] ifadesini girince o konumun haritasını görebilirsiniz. Yüklenen haritayı Google Haritalar'da görmek için haritayı tıklayın. Bingöl haritası.
  • Aramanızda belli bir kelimeyi gözardı etmek istiyorsanız kelime öncesine ( - ) işareti koyunuz. Örneğin çilekli dışında dondurma tarifleri arıyorsanız dondurma tarifi -çilek yazarak arayabilirsiniz. Örnek için tıklayınız.
  • Bir sayfayı gezdiniz ve konuyu benzer sitelerde araştırmak istiyorsunuz. O zaman yapmanız gereken arama kutusuna "related:" yazıp, sonra web sayfa adresini yazarak sorgulayabilirsiniz. Örnek link için tıklayınız, sayfa boş gelecektir, tekrar enter butonuna basınız.
  • Konuma göre arama yapmak için ne arıyorsanız sonuna posta kodunuzu ekleyin. Örneğin Kocaeli'nde oturuyorsanız avm 41040 yazarsanız AVM ler, döner 41040 yazarsanız yakındaki dönerciler gelir. AVM ler için burayı tıklayınız, dönerciler için ise burayı tıklayınız. 
  • Ödeviniz var ve hesap makinenizle uğraşmak istemiyorsunuz, işiniz gayet kolay yapmanız gereken arama kutusuna 100*3.14-cos(83)= gibi bir soru girmek. Cevabı ekrana yüklenen bilimsel bir hesap makinesi üzerinde yeni işlemleri yapmanız için hazır. Lütfen tıklayınız.
28.04.2015, İzmit

Blogu beğendiyseniz hemen bu satırın altında g+ kırmızı butonu tıklayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız veya diğer sosyal medya sitelerinde paylaşınız. Teşekkürler.


Hiç yorum yok: